ΠΡΟΦΥΛΑΞ΄ΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ

Από έναν βιαστικό περίπατο  με ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια, πολλά είναι αυτά που μπορούν να προκαλέσουν μια φουσκάλα. Δείτε τί πραγματικά μπορεί να προκαλέσει αυτές τις μικρές ενοχλήσεις..

 

Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι οι οποίοι κατά την διάρκεια της ζωής τους δεν αντιμετωπίζουν τον πόνο μιας φουσκάλας. Από ένα έντονο τρέξιμο μέχρι και ένα λάθος ζευγάρι κάλτσες μπορεί να προκληθεί  στο πόδι μια φουσκάλα γεμάτη υγρό. Ακόμα και τα παπούτσια που είναι ανατομικά και σχεδιασμένα να προσφέρουν άνεση μπορεί να «τρίψουν» το πόδι με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει μια ενοχλητική και ενίοτε επώδυνη φουσκάλα.

 

Ας δούμε λοιπόν τί είναι η φουσκάλα..

Πιθανότατα γνωρίζετε πώς είναι η φουσκάλα, αλλά τί είναι και πώς δημιουργείται;;

Μια φουσκάλα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο πόδι σας. Το σημείο συχνά είναι κόκκινο, το σχήμα  είναι στρογγυλό και έχει ένα μαλακό θόλο γεμάτο με διαυγές υγρό. «Είναι ένας διαχωρισμός των στοιβάδων του δέρματος που επιτρέπει στο υγρό να δημιουργηθεί κάτω από εκεί,»εξηγεί ο Alan K. Mauser, ένας ποδίατρος στο Louisville. «Οι φουσκάλες συνήθως βρίσκονται σε ένα σημείο υψηλής τριβής ή πάνω από ένα οστικό εξόγκωμα όπου το παπούτσι τρίβεται και προκαλεί τον διαχωρισμό των στοιβάδων.»

Blister

 

Παράγοντες Κινδύνου για Φουσκάλες

Μία φουσκάλα στο πόδι γενικά προκαλείται από τριβή καθώς επίσης και από την υγρασία στην περιοχή η οποία δημιουργεί αυτή την τριβή. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε φουσκάλα φορώντας με «λάθος» τρόπο τα παπούτσια σας ή μην προστατεύντας καταλλήλως τα πόδια σας με τις κάλτσες. Ακόμα και τα ανατομικά παπούτσια, όπως τα αθλητικά ειδικά σχεδιασμένα για τρέξιμο, μπορούν να προκαλέσουν φουσκάλες αν δεν «εφαρμόζουν» σωστά στο πόδι σας.

Κάθε φορά που φοράτε άβολα παπούτσια, παπούτσια που είναι αρκετά μικρά ή στενά ή παπούτσια που επιτρέπουν στο πόδι να μετακινείται στο εσωτερικό τους, βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για μια φουσκάλα. Φουσκάλες μπορούν επίσης να σχηματιστούν από υποδήματα που «τρίβουν» τις οστικές περιοχές των ποδιών σας, όπως την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού σας ή την φτέρνα σας.

Η άσκηση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πολλή υγρασία και τριβή στο εσωτερικό των ποδιών σας, είναι επίσης ένας συνηθισμένος ένοχος! Επιπλέον, το είδος της κάλτσας που φοράτε (ή δεν φοράτε) μπορεί να συμβάλλει στον σχηματισμό μιας φουσκάλας. Το να μην φοράτε χοντρές κάλτσες για να προστατεύσετε τα πόδια σας μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες για δημιουργία φουσκάλων, όσο το να μην φοράτε καθόλου κάλτσες. Επίσης, αν το δέρμα σας τρίβεται κατευθείαν στα τοιχώματα του παπουτσιού σας τότε το πιθανότερο είναι να δημιουργηθει μια φουσκάλα.

 

Κάνοντας διάγνωση μιας φουσκάλας

Συχνά, μπορείς να διαπιστώσεις αν ένα ευαίσθητο σημείο στο πόδι σου είναι φουσκάλα βασιζόμενος σε μια πρόσφατη δραστηριότητά σου (μια προπόνηση, ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια), και φυσικά βλέποντας τον γεμάτο υγρό «σάκο». Οι φουσκάλες παρ’όλ’αυτά μπορούν να προκληθούν και από ορισμένες καταστάσεις της υγείας. Αν έχετε μια φουσκάλα, ή κάτι που μοιάζει με φουσκάλα, και δεν είστε σίγουροι γιατί την αποκτήσατε, επισκεφθείτε έναν ποδίατρο για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα υγείας.

Καταστάσεις όπως το έκζεμα (φλεγμονή του δέρματος) μπορούν να παράγουν φουσκάλες, όπως μπορεί ο έρπης ζωστήρ (μια ιογενής λοίμωξη), ανεμοβλογιά, και μια αντίδραση σε φάρμακα ή δηλητηριώδεις ουσίες όπως δηλητηριώδης κισσός.

 

Συνήθως μια φουσκάλα δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά καλό είναι  να σας υπενθυμίζει να φροντίζετε για την υγεία των ποδιών. Περιποιηθείτε τα πόδια σας, φορέστε άνετα παπούτσια και κάλτσες που τα προστατεύουν να κρατάνε το σωστό σχήμα. Θα νιώθετε υπέροχα από την κορυφή μέχρι τα νύχια!

 

www.everydayhealth.com