Μύκητες.. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τους!!
Εδώ θα μάθετε
τίείναι οι μύκητες
τα συμπτώματα της μυκητίασης
τί πρέπει να προσέχετε, δηλαδή ποιες συνθήκες
τους τρόπους πρόληψης
τι μπορείτε να κάνετε για να το θεραπεύσετε
Τι είναι οι μύκητες
Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλότητα. Συγκεκριμένα, οι μύκητες που εμφανίζονται στα πόδια είναι γνωστοί ως «το πόδι του αθλητή» μιας και παρουσιάζεται πολύ συχνά στους αθλητές. Είναι μια συνήθης πάθηση στο δέρμα του ποδιού. Οι μύκητες συχνά εμφανίζονται σε μικρή ποσότητα πάνω στο ανθρώπινο δέρμα και συνήθως δεν κάνουν κακό. Αν όμως οι συνθήκες είναι σωστές μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα, να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Οι συνθήκες που αρέσουν περισσότερο στους μύκητες είναι όταν το δέρμα είναι ζεστό και υγρό (που δεν αερίζεται), όπως για παράδειγμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από αυτό. «Το πόδι του αθλητή» μπορεί να μεταφερθεί από άτομο σε άτομο αφού είναι μεταδοτικό. Για παράδειγμα, η μόλυνση μπορεί να προκύψει από κοινόχρηστους χώρους, όπως μπάνια που χρησιμοποιούνται από αθλητές ή κολυμβητές. Ένα μικρό κομματάκι δέρμα με μύκητες από ένα άτομο με «το πόδι του αθλητή» μπορεί να πέσει στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της πλύσης του και να πατηθεί από άλλους με αποτέλεσμα να αναπτύξουν και αυτοί μύκητες. Όταν παρουσιάζεται μια μικρή κηλίδα μυκήτων συνήθως απλώνεται και στο υπόλοιπο δέρμα και μπορεί να επηρεάσει και τα νύχια.
«Το πόδι του αθλητή» συνήθως δεν είναι σοβαρή πάθηση. Οι πιο πολλοί άνθρωποι με φαγούρα στα πόδια αναζητούν βοήθεια από κάποιον ειδικό πριν εξαπλωθεί. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος εκτός από τα πόδια. Αυτές οι περιπτώσεις είναι συνήθως υγρά και μη αεριζόμενα σημεία του δέρματος όπως στην βουβωνική χώρα. Οι μύκητες συνήθως δεν πάνε πιο βαθιά από το δέρμα μέσα στο σώμα. Ωστόσο, άλλοι ζωντανοί οργανισμοί και μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μέσα από το σκασμένο δέρμα που προκλήθηκε από «το πόδι του αθλητή». Αυτό ενίοτε μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρής μορφής λοιμώξεις στο πόδι. Επίσης, οι μύκητες καμιά φορά μπορούν να εξαπλωθούν και στα νύχια. Αυτό μπορεί να θεραπευτεί. Η θεραπεία όμως μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα και να χρειαστεί να είστε επίμονοι. Γι’ αυτό και είναι καλύτερα να θεραπευτεί «το πόδι του αθλητή» πριν φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο.
*συμβουλευτείτε τον ποδίατρο, δερματολόγο ή γιατρό σας για την κατάλληλη για εσάς θεραπεία.
Το 15% του πληθυσμού προσβάλλεται από μύκητες στα πόδια.
Πως αναγνωρίζονται τα συμπτώματα της μυκητίασης
Όπως έχει προαναφερθεί στους μύκητες αρέσει το ζεστό, κλειστό και υγρό περιβάλλον. Το σημείο του ποδιού που καλύπτει όλες τις ανάγκες του μύκητα είναι στους περισσότερους τα δυο μικρά δάχτυλα γι’ αυτό και επηρεάζονται πρώτα. Δημιουργείται ένα εξάνθημα(φουσκάλα με υγρό) πρώτα το οποίο προκαλεί φαγούρα και μπορεί να παρουσιάσει και μια λεπιδωτή μορφή. Το δέρμα μπορεί να σκάσει και να προκαλέσει πόνο και μικροσκοπικές νιφάδες από δέρμα μπορεί να πέσουν. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως το εξάνθημα σταδιακά μπορεί να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα δάχτυλα και σημεία του ποδιού, όπως στο πλάι του ποδιού και στις φτέρνες με τα ίδια συμπτώματα (εξάνθημα, φαγούρα και απολέπιση). Τέλος, από τα πιο γνωστά και εμφανή συμπτώματα είναι η δυσοσμία που προκαλεί η μυκητίαση.
Τι πρέπει να προσέχετε
Αν γνωρίζετε τις συνθήκες που ευνοούν τους μύκητες τότε θα ξέρετε και τι να προσέχετε.
Στους μύκητες αρέσει το υγρό, κλειστό και ζεστό περιβάλλον- τέτοιοι χώροι είναι:
Δωμάτια ξενοδοχείων (π.χ. μπάνια, χαλιά)
Γυμναστήρια (π.χ. αποδυτήρια, ντους)
Spa (π.χ. σάουνα, χαμάμ)
Πισίνες
Δοκιμαστήρια ρούχων
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι μύκητες είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 12 μήνες. Μέρη που μπορούν να επιβιώσουν είναι τα χαλιά, το πάτωμα, οι πετσέτες καθώς επίσης και τα σφουγγάρια. Συμπέρασμα; Δεν περπατάμε ΠΟΤΕ ξυπόλυτοι..
Αποφεύγετε να περπατάτε σε κοινόχρηστους χώρους χωρίς παπούτσια, να φοράτε πάντα σαγιονάρες. Μην μοιράζεστε πετσέτες με άλλους και να τις πλένετε συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες.
Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να αποτρέψουν τους μύκητες από το να επανεμφανιστούν
Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά και σκουπίστε καλά το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα. Αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο σημείο. Είναι δελεαστικό να φορέσετε τις κάλτσες όταν τα πόδια σας δεν είναι ακόμα αρκετά στεγνά. Να θυμάστε όμως ότι το υγρό δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα είναι ιδανικό για να αναπτυχθούν οι μύκητες.
Αλλάζετε τις κάλτσες σας καθημερινά. Οι μύκητες μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε νιφάδες δέρματος σε άπλυτες κάλτσες. Οι βαμβακερές κάλτσες και τα δερμάτινα παπούτσια είναι ίσως καλύτερα από τις νάιλον κάλτσες και τα πλαστικά παπούτσια τα οποία αυξάνουν την εφίδρωση.
Ιδανική περίπτωση θα ήταν να εναλλάσσετε διαφορετικά ζευγάρια παπούτσια κάθε 2-3 μέρες επιτρέποντας έτσι στο κάθε ζεύγος να στεγνώνει πλήρως αφού φορεθεί.
Ιδανικά, προτιμήστε σαγιονάρες ή πλαστικά σανδάλια σε κοινόχρηστα αποδυτήρια και ντους. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπετε την επαφή των πελμάτων των ποδιών σας με το έδαφος που μπορεί να υπάρχουν νιφάδες δέρματος από άλλους ανθρώπους.
Τέλος, όταν βρίσκεστε σπίτι, μείνετε χωρίς παπούτσια και κάλτσες όσο το δυνατόν περισσότερο επιτρέποντάς έτσι στα πόδια σας να πάρουν τον απαραίτητο αέρα. Ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι πρακτικό για μερικούς ανθρώπους.
Ο μέσος άνθρωπος περπατάει κατά μέσο όρο 100.000-180.000 χιλιόμετρα. Επομένως, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ότι τα πόδια μας είναι από τα σημαντικότερα μέρη του σώματος μας αφού μας επιτρέπουν να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.